Haaraandoeningen

Alopecia Androgenetica

Deze kaalheid is het gevolg van mannelijke hormonen (androgen). Het wordt ook wel “Klassieke mannelijke kaalheid” genoemd. Alopecia androgenetica is bij mannen grotendeels erfelijk. De meeste mannen krijgen hier op een gegeven moment mee te maken, maar ook komt het niet zelden voor bij vrouwen.  

Alopecia Traumatica

Afbreken en/of beschadiging van de haren door externe oorzaak. Bij alopecia traumatica Is de haaruitval het ongewilde gevolg van bv. Permanenten, ontkroezen, een ongeluk of verbranding. De haren beschadigen hierdoor en breken af. Als bij verbranding niet alleen de haren, maar ook de hoofdhuid verbrand, kan er littekenweefsel ontstaan waardoor de haargroei op die plaats belemmerd wordt (Alopecia cicatricialis). Om de verloren haren aan te vullen is men meestal aangewezen op een haarwerk of haaraanvullingen.  

Alopecia Areata

Aandoening waarbij op de hoofdhuid één of meerdere kale plekken of uiteindelijk kan het ziekteproces, in ernstige gevallen, leiden tot een volledige kaalheid. Het is een haaraandoening waarbij de persoon vrij plotseling kaal wordt. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. In principe kunnen alle terminale haren aangedaan zijn. Indien het haar op de hoofdhuid, de wenkbrouwen, de wimpers en het baardhaar geheel is uitgevallen, spreekt men van “Alopecia totalis”. Indien ook het okselhaar, borsthaar en schaamhaar is uitgevallen, wordt de aandoening aangeduid met de term “Alopecia universalis”. Als de gezichtbeharing is verdwenen, zoals de wenkbrauwen en de wimpers, wordt de uitdrukking in het gezicht opvallend minder. Dit kan verholpen worden een permanente make-up behandeling te laten doen. Patiënten dragen vaak een haarwerk of een plaatselijke haaraanvulling.  

Chemobehandeling

Haaruitval ten gevolge van chemotherapie is een tijdelijk fenomeen. Als de behandeling stopt, komt het haar terug. Het moment dat de haaruitval start verschilt van persoon tot persoon en het type chemobehandeling. Meestal start de haaruitval die voorafgaat door een, gevoelige hoofdhuid en/of haarpijn of last van jeuk. Het haar valt niet uit door de ziekte maar door de behandeling.  

Haar Is Belangrijk

Via een goede begeleiding in het ziekenhuis, gesprekken en onze voorlichtingsvideo over dat thema proberen we onze patiënten beter te leren omgaan met de vaak diepgewortelde angst voor haarverlies waaraan haast niemand ontsnapt. De meeste patiënten lossen het haarverlies op door het tijdelijk dragen van een haarherstelling. Ze zoeken een haarherstelling die zo goed mogelijk gelijkt op hun echte haar. Ze willen blijven wie ze zijn voor hun partner, hun kinderen en kleinkinderen. Ze willen er goed uitzien en op hun werk/prive niet steeds om uitleg worden gevraagd.